Малко след като Турция решава да създаде собствен тежък танк, наречен Altay, южните ни съседи разбират, че им трябва и много бърза подвижна машина, която да може да се справя лесно с ограниченията, наложени от пресечения планински терен.

Така се ражда лекия танк TULPAR. Той е създаден от Otokar и дебютира за пръв път през юни 2018 година. Дължината му е около 7 метра, ширината е 3, а теглото му е 42 тона.

Вижте снимки >> >> >>

Двигателят е 16-литров V8 турбо дизел на Scania, който разполага със 710 к.с. Максималната скорост е 70 км/ч, но истинското предимство на лекия танк се крие във факта, че може да се катери по 60% наклони.

Комшиите са намалили теглото, жертвайки бронята, като тя може да издържа преки попадения на 25-милиметрово автоматично оръдие. Танкът обаче е доста добре защитен от взривовете на високо експлозивни снаряди, самоделни взривни устройства и различните видове мини.

Основното оръжие е 105-милиметрово оръдие, от което могат да се изстрелват не само всички снаряди, но и ракети в този калибър. Турците са избрали украинската анти-танкова ракета Falarick 105 като боеприпас, с който да е въоръжен всеки танк TULPAR. По думите на инженерите от Otokar така е почти сигурно, че обстрелвания вражески танк ще бъде унищожен от първия удар, а ракетата на практика може да се използва и срещу ниско летящи хеликоптери или сгради. Към купола може да се монтира 7.62 мм или 12.7 мм картечница.

Предполагаемата цена на една бройка от новия лек танк е 1.5 милиона долара.