Полша обяви, че ще даде поне една танкова рота от Leopard 2 на Украйна. За да стане това, Варшава трябва да получи разрешението на Берлин. Очаква се то да бъда дадено.

Първоначално Киев ще се сдобие с 14 бройки от немския танк. Първата пратка обаче ще отключи много други. Лондон обсъжда пращането на свои танкове, като дори по-въздържаната Франция може да се съгласи на подобни доставки.

Какви точно западни танкове може да получи Украйна?

На първо място говорим за по-стари модификации на немския Leopard 2. Танкът е широко разпространен в Европа. Освен в Германия той е на въоръжение в Испания, Португалия, Холандия, Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Швейцария, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Гърция и Австрия.

Производството му стартира през 1979 година и не е прекъсвано досега. Броя на произведените машини надхвърля 3600. Очаква се Украйна да получи по-старите и разпространени варианти - 2А4 и 2А5.

Британският Challenger 2, френският Leclerc и дори американският M1 Abrams също могат да подсилят бронираните сили на Киев. От изброените най-сигурна изглежда доставката на Challenger 2.

Вижте как изглеждат западните танкове, с които може да се сдобие Киев >> >> >>

Италия също произвежда свой танк - C1 Ariete, но едва ли ще позволи пращането му в Украйна.

Какво знаем за западните танкове, които могат да подсилят Киев?

  • Leopard 2A4

Leopard 2A4

Снимка: Getty Images

Задвижването на танка се осигурява от 12-цилиндров турбодизелов двигател с течно охлаждане и мощност от 1500 к.с. Максималната скорост по асфалт е 72 км/ч. Двигателят е по-тих от този на американския танк M1 Abrams.

Основното оръжие на бронираната машина се е превърнало в своеобразен стандарт и се използва от редица други танкове. Става дума за 120-мм гладкостволно оръдие на "Рейнметал".

Версията 2A4 се отличава с подобрена броня на куполата, дигитален балистичен изчислител, нови боеприпаси, нова автоматична противопожарна система. Тестовете показват, че немския танк лесно може да се справи със съветския Т-72.

"Ахилесовата пета" на танка са удари с антитанкови ракети, заровени под пътя експлозиви и дронове-камикадзета. За сметка на това Leopard 2A4 е най-разпространената версия на танка. Киев може да се сдобие със значителни количества от бронираната машина.

  • Leopard 2A5

Leopard 2A5

Снимка: iStock by Getty Images

Тази версия на танка идва с допълнително подобрена броня. Вътрешността е получила облицовки за намаляване на фрагментите, ако бронята бъде пробита. Целият купол също е по-добре защитен отвън.

Управлението на купола е изцяло електрическо. Това повишава надеждността и безопасността на екипажа, както и спестява тегло. Оръдието може да стреля с по-мощни муниции, а мерникът е подобрен.

В самия край на 20 век Leopard 2A5 е определен за най-добрия танк в света. През 2013 г. Министерството на отбраната на Германия подписва договор с Полша за продажба на 105 танка Leopard 2A5 от запасите на армията, намалявайки бройката си в резерв до 120 машини.

Освен Полша и Германия, с Leopard 2A5 разполагат Дания (57), Норвегия (52) и Швеция (120). Норвегия получи бившия холандски танк Leopard 2A4 и го модернизира до стандарт 2A5.

Това показва, че при необходимост могат да бъдат стартирани програми за ъпдейт на по-масовия Leopard 2A4 към 2A5. На хартия и двата танка разполагат с едно и също оръдие, двигател и сходно тегло. Тестовете показват, че и двата са по-добри от съветския Т-72, който е в основата на танковите сили на Москва.

  • Challenger 2

Challenger 2

Снимка: Getty Images

Великобритания може да предложи 10 танка Challenger 2 на Киев. Challenger 2 е основният танк на Лондон. Той участвал в бойни действия в Ирак, като е била загубена само една бройка - и то след "приятелски" огън от друг Challenger 2.

Практиката е доказала, че танкът може да оцелее и след 10 удара от РПГ. Един Challenger 2 дори е успял да оцелее след 70 удара от РПГ край Басра.

При дизайна на танка британците са решили да го направят с такава форма, че да е по-трудно уловим от радарите. Освен със своята броня, танкът е уникален и с това, че е оборудван с 120 мм нарезно, а не гладкостволно оръдие.

Подобно на Leopard-2, екипажът е от 4 човека, защото няма автоматично зареждане.

Задвижването става от 26.6-литров V12 дизелов двигател с 1200 к.с. Танкът тежи над 70 тона, а максималната скорост е 60 км/ч. Именно голямото тегло правят употребата му в Украйна малко по-сложна.

От Challenger 2 са построени едва 440 бройки, което означава, че той няма да се превърне в основно въоръжение за Украйна.

  • Leclerc

Leclerc

Снимка: Getty Images

Това е основният боен танк на Франция. Париж все още не е готов да прати танка на Киев, но това може да се промени в бъдеще.

AMX Leclerc е въоръжен с 120 мм гладкоцевно оръдие. Зареждането е автоматично, а екипажът се състои от 3-ма души. За задвижването отговаря V8 дизелов двигател с 1500 к.с. Максималната скорост е 72 км/ч. Бронята съчетава титаниеви и композитни елементи с динамична защита. Теглото на танка е около 56 тона.

От танкът са произведени 862 бройки, но поточните линии спират през 2008 година. Това също означава, че бронираната машина няма да може да се превърне в гръбнака на бронираните сили на Киев. Въпреки това ниското й тегло я прави доста удачен избор.

  • M1 Abrams

M1 Abrams

Снимка: Getty Images

В началото на януари САЩ обяви, че няма да изпращат основни бойни танкове M1 Abrams в Украйна. Според Пентагонът големият разход на гориво и склонността към повреда правят машината неподходяща за украинската армия. Според експертите решението обаче е предимно политическо. Ще разгледаме възможностите на танка, тъй като е възможно решението на САЩ да бъде преразгледано в бъдеще.

M1 Abrams дебютира през 80-те години на миналия век и се оказва по-добра и надеждна от базовите съветски танкове Т-72.

M1 Abrams е въоръжен с 120-милиметрово гладкоцевно оръдие.

Бронята е съставена от пластове от стомана, керамика, кевлар и специални полимери. Версиите за САЩ са с плочи от обеднен уран. Двигателят е газово-турбинен и има мощност от 1500 к.с. Проблемът на този тип двигатели е високото количество топлина, което отделя. Разходът също не е за подценяване. Теглото на танка надхвърля 60 тона, а максималната скорост е 72 км/ч.

Освен САЩ, с M1 Abrams са въоръжени Австралия, Египет, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Мароко и Тайван. Въпреки, че американският танк е произведен в над 10 000 бройки, но мнозинството от тях са в щатската армия.