Русия обяви, че изпраща 5 000 военни в подкрепа на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев.

Над 75 самолета от военната авиация на Русия - повече от 70 машини Ил-76 и 5 броя Ан-124 "Руслан", денонощно прехвърлят в Казахстан подразделения от руския контингент в миротворческите сили на ОДКС.

Руски самолети се използват и за прехвърлянето на контингенти от Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения на казахстанска територия.

Заедно със своите миротворци Русия прехвърля и не малко количество бойна техника. Тя далеч не е съставена само от бронетранспортьори. Ето какво оръжие изпраща Русия в Казахстан:

Комплекс за радиоелектронна борба РБ-341В "Леер-3"

Това е може би най-любопитното оръжие, дислоцирано от Русия в Казахстан. Комплексът може да се ползва за заглушаване на телекомуникационни мрежи, за тяхното проследяване, както и за изпращане на SMS-и. Заедно с него идват и безпилотниците "Орлан-10".

Целите на "Леер-3" са няколко. На първо място прекъсване на комуникацията между протестиращите и затрудняването на координацията помежду ми. "Леер-3" ще помага и за проследяването на обаждания, съобщения и пробиването на интернет завесата.

Комплексът може да се използва за извършване на психологически операции, целящи намаляване на морала и объркване.

Освен с радиоелектронно оборудване дроновете "Орлан-10" разполагат с камери, разпознаващи движение. Те могат да следят улици, площади и централни места за струпване на хора.

Правителството на Казахстан вече отряза страната от интернет, като наред с това прекъсна и телевизионните излъчвания. Целта на властта е да постави страната под информационна бариера.

На кадри са забелязани и нови камиони КАМАЗ, които носят командни и радиоелектронни комплекси, чийто произход не е изяснен. Експертите обаче потвърждават, че Русия е поставила акцент върху комплексите, опериращи на "дигиталното и телекомуникационно бойно поле".

БТР-Д

БТР-Д е съветски десантен гъсеничен бронетранспортьор, който дебютира по време на съветско-афганистанската война. Машината може да превозва хора и има дистанционно управляеми бойни модули. В различните версии БТР-Д е снабден с картечница или гранатомет.

БМД-2

БМД-2 е една от най-добрите съветски пехотни бойни машини, като машината дебютира през 1985 година. Подобно на БТР-Д, БМД-2 може да се пренася от самолет. Разликата е в по-богатото въоръжение и по-добри способности на БМД-2.

Машината може да изстрелва насочващи се ракети, има автоматично оръдие и картечница.

БТР-82А

Това е дълбока модернизация на БТР-80, която се появява през 2013 година. Най-голямата промяна е свързана с добавянето на автоматично 30-милиметрово оръдие. Към него са добавени и две картечници.

БТР-82А е перфектно подготвен за водене на бойни действия през нощта, заради своите електронни системи за навигация и нощно виждане. Няма информация дали има направени промени по бронята, но двигателя също е по-добър от този в оригиналния модел.

Брониран джип "Тигр" с дистанционен боен модул "Арбалет"

Бойните джипове "Тигр", изпратени в Казахстан са екипирани с дистанционен боен модул "Арбалет". Това означава, че в купола няма човек, който ръчно да осъществява стрелбата. Въоръжението е съставено от 23-милиметрово автоматично оръдие.

"Тигр", наред с БТР-82А, БМД-2 и БТР-Д са леки, бързи и маневрени машини. Въоръжението им е малокалибрено, но идеално за конфликт в жилищен район и с нисък интензитет.

БМД-4М

Това е най-модерната масова бронирана машина, която десантните части на руската армия могат да спускат с парашут от самолети. Въоръжението включва 100-милиметрово и 30-милиметрово оръдие, като първото има боекомплект от 34 снаряда, а второто от 500.

По асфалт максималната скорост е 70 км/ч, а по пресечени местности - 45 км/ч. БМД-4М е амфибия и може да плава със скорост от 10 км/ч, както и да превозва до 5 пътника.

БМД-4М има и версия с 125-милиметрово танково оръдие, а платформата е от голямо значение за Руската армия, тъй като позволява бързо разгръщане и осъществяване на изненадващи и мощни десанти в тила на врага.