Китайските въоръжени сили санай-голямата действаща армия в света. Това обаче води до редица трудности, свързани най-вече с внедряването на нови технологии на масово ниво. Факт е, че до началото на 21 век въоръжените сили на Пекин разчитат предимно на стара бойна техника от 60-те и 70-те години на 20 век. Това става на фона на съществуващите модерни единици, които обаче не са произвеждани в достатъчна бройка. Желание това да се промени настъпва още след първата война на САЩ с Ирак през 1991 година. А към масово осъществяване се пристъпва след втората война срещу иракската държава от 2003 година.

Китайските генерали стават свидетели, как американската армия унищожава в напоителни количества стари съветски и китайски танкове - същите, които са гръбнакът на китайските въоръжени сили.

В отговор Пекин пристъпва към масовото внедряване на танка Type 96. Той не е най-модерният в арсенала на Китай, но производството му е сравнително евтино. Какво знаем за най-масовия модерен китайски танк?

Китай решава да се снабди с танк от трето поколение по два начина. Единият е създаденият от нулата Type 99. Другият е дълбока модернизация на предходното поколение Type 80. В настоящия материал ще разкажем именно за него.

Вижте как изглежда най-масовия модерен китайски танк >> >> >>

Най-съществените новости са при бронята, която е съставена от композитни елементи и стомана, но включва и реактивна, съставена от експлозиви. Това би осигурило надеждна защита срещу новите поколения снаряди.

Втората голяма промяна спрямо Type 80 е, че Type 96 разполага с 125 мм оръдие, способно да изстрелва снаряди от обеднен уран. Към него е добавена 12,7 мм картечница, която да сваля прелитащи ниско хеликоптери и самолети. Танкът има и 7,62 мм картечница.

Двигателят е дизелов и с мощност от около 1000 к.с.

Type 96 представя Китай на танковия биатлон в Русия, където брониранат машина се справя с различни задачи, за да докаже превъзходството си, както и способността на екипажа. На последните игри Type 96 печели златен медал, а експертите потвърждават, че китайският танк е по-добър от най-модернизирания вариант на Т-72.

От Type 96 са произведени над 2000 бройки, като тежащият едва 42 тона танк е харесван от Китайската армия заради своята маневреност и високопроходимост. Към този момент машината е изнесена единствено в Судан.