Създаването на най-новата противовъздушна система на Русия С-500 стартира през 2002 година. Това става година след излизането на САЩ от Договора за противоракетна отбрана. Прекратяването на договора поставя Кремъл в доста неизгодна позиция, заради което пред разработчиците на С-500 е поставена задачата системата да може да се използва и за сваляне на ракети.

С-500 има доста голям обсег

Снимка: Twitter

Руската перспективна система за ПВО-ПРО С-500 "Прометей" няма да замени С-400 и комплексите от предишни поколения, а ще ги допълни, разкриват военните експерти. Главната ѝ задача ще бъде борбата с ракети: хиперзвукови и балистични. Също така "Прометей" ще може да сваля спътници в орбита.

С-500 ще използва както ракети от арсенала на С-400 - като 40Н6М с потвърден обсег от 380 км, така и нови, неизползвани в други системи. Например противоракетата 77Н6-Н е предназначена за надатмосферен прехват на балистични ракети на височина до 165 км. За унищожение на спътници в ниските орбити С-500 разполага с ракета 77Н6-Н1 с ядрена бойна глава с неголяма мощност, пише военният експерт на Националното радио на Китай Шао Юнлин, чийто превод на статия публикува ИноСМИ, предава Russia Beyond.

Все още няма достоверни снимки на С-500

Снимка: Twitter

В най-близко бъдеще руската система за ПВО ще придобие по-изчистена и ясна структура, смята експертът. Сега за всяка бойна задача и зона на отговорност има няколко типа въоръжение, което създава обърквания. В бъдеще задачите на противовъздушната и противоракетната отбрана на страната ще се изпълняват основно от три зенитни системи: С-350, С-400 и С-500, пояснява "Российская газета".

"Предполагам, че "Прометей" ще бъдат разположени далеч от границите. Това е система с голям обсег (до 3500 км) и няма смисъл да се разгръща на предна линия. Смятам, че първото място на базиране на С-500 ще стане Москва", пише китайският експерт Шао Юнлин.

Други обаче изтъкват, че базирането на С-500 в Крим и Калининград би дало силен коз на Русия спрямо НАТО.

Според експерта С-500 ще промени противоракетния баланс между Русия и САЩ. Въпреки това процесът ще бъде незабележим, тъй като С-500 ще се поставят на бойно дежурство постепенно, а засега това все още не е станало. САЩ остават световен лидер в сферата на противоракетната отбрана.