"Пейтриът" е основният противовъздушен комплекс на САЩ, който разчита на комплект от бързи ракети и мощен фазов радар, за да може да сваля както самолети, летящи на големи височини, така и тактически балистични ракети.

Историята на "Пейтриът" започва от 60-те години на миналия век, когато САЩ иска да има нова ПВО система, способна да сваля високо летящи със свръхзвукова скорост съветски бомбардировачи. По това време Америка смята, че СССР строи цяла флотилия от бързия тежък бомбардировач М-50 и иска да се подготви за заплахата, която представлява той.

По-късно се оказва, че руснаците правят само една бройка от М-50, но американците не се отказват от развитието на своята нова ПВО система, като тя се превръща в най-напредналия подобен комплекс за своето време.

Технологиите зад нея са постоянно развивани, радарите - подобрявани, а изискванията - повишавани. През 1975 година е извършен първият тест, а "Пейтриът" влиза на въоръжение през 1984 година.

Вижте как изглежда "Пейтриът" >> >> >>

Комплексът се състои от два радара и мобилна ракетна установка. Тъй като САЩ разработват стелт технология още от края на 70-те, то радарите на "Пейтриът" са способни да откриват "нискозабележими" цели. Ракетите на комплекса имат обсег от 70 километра и максимална скорост от малко около 3800 км/ч. По късно са създадени модификации с максимална скорост от над 5000 км/ч, както и такива с ограничен обсег от едва 15 км.

Различните разновидности на ракетата, мощните компютри контролиращи полета й и нейната прецизност превръщат "Пейтриът" в първият масов комплекс, можещ да сваля тактически балистични ракети, като "Скъд".

Израел и Саудитска арабия обаче остават недоволни от работата на комплекса в началото на 90-те, когато той не успява да свали ракети, изстреляни от Ирак. В последствие се оказва, че причината за това е била грешка в софтуера.

Според анализаторите макар "Пейтриът" да е бил най-напредналия ПВО комплекс на 20 век, това сега не е съвсем така, като Русия е постигнала напредък в областта, чер разработването на нови комплекси като С-400 и перспективния С-500.

Американската система обаче е ефективна и срещу малки цели, като дронове, а Израел я използва срещу безпилотните апарати на Хамас. През 2014 година "Пейтриът" за пръв път е използвана срещу пилотирана от човек самолет - сирийски Су-24, който е бил успешно свален.

Експертите твърдят, че "Пейтриът" има сходни възможности с модернизираните версии на С-300, като информацията за това идва от Гърция, която е една от малкото страни в света, която разполага и с американския и с руския ПВО комплекс.