Руският холдинг за ракетни двигатели НПО "Энергомаш" и Китайската космическа корпорация за наука и техника планират съвместно да се заемат с разработката на перспективни ракетни двигатели, предава Russia Beyond.

Както се отбелязва в съобщението на "Роскосмос", съответният протокол е подписан в рамките на международния авиокосмически салон Air Show China 2018. Подписите си под документите поставиха генералният директор на НПО "Энергомаш" Игор Арбузов и президентът на Шеста академия на китайската космическа корпорация за наука и техника Лю Чжижан.

"Съгласно подписания протокол, сътрудничеството в областта на ракетните двигатели може да се осъществява по направление разработка на течногоривни ракетни двигатели на базите на кислород-керосин, кислород-водород и кислород-метан", отбелязва се в съобщението на "Роскосмос".

До края на 2018 г. китайската страна ще изпрати в АО "НПО Энергомаш" техническите си изисквания за работните процеси, а през януари 2019 г. страните ще проведат окончателни консултации по формирането на финалния им вариант.

Следваща стъпка от страна на АО "НПО Энергомаш" ще стане подготовката и подаването на пакета документи в държавната корпорация "Роскосмос" за пускането на разпореждане от правителството на Руската федерация относно възможността за сътрудничество по дадените направления.