Китай показа на пресконференция снимки на роувъра, който трябва да кацне на обратната страна на Луната тази година, съобщи Синхуа.

Роувърът е четвъртит с два сгъваеми слънчеви панела и шест колела. Дължината му е 1,5 м, широчината 1 м, а височината 1,1 м.

Вижте как ще изглежда роувърът >> >> >>

У Вейжън, главният инженер на китайската лунна програма, каза, че роувърът "Чанъе-4" най-общо повтаря външния вид на предшественика си - лунохода "Юйту" ("нефритен заек"), който беше спуснат на Луната с апарата "Чанъе-3" на 14 декември 2013 г.

Той обаче има "изменяеми части и варираща конфигурация на полезния товар", за да се справи със сложния терен на далечната страна на Луната.

Спускаемият модул на апарата "Чанъе-4" трябва да кацне меко в района Ейткен на Южния полюс на обратната страна на Луната. Той ще бъде оборудван с четири научни инструмента - панорамна камера, инфрачервен образен спектрометър, радарни измервателни устройства, за да направи снимки на лунната повърхност, грунт и структура.

Апаратът ще трябва да издържи на условията на силна радиация, екстремни температури и вакуум. Разликите в температурите на Луната през деня и нощта могат да достигнат 300 градуса Целзий.

Пряката връзка с апарата няма да е възможна и затова Китай изстреля спътник за връзка през май.

Всички желаещи могат да дадат предложения за името на роувъра до 5 септември. То ще бъде обявено през октомври. Победителите ще получат парична награда от около 440 щатски долара и ще бъдат поканени да гледат изстрелването на апарата.