Китайски учени са открили начин да използват ядрен взрив за унищожението на стотици, а може би хиляди сателити.

Детонация с мощност около 10 мегатона близо до границата на космоса може потенциално да създаде временен облак от радиация. Той бързо би повредил или извадил от строя голям брой сателити в ниска околоземна орбита.

Концепцията дава най-лесния и може би евтин отговор на въпроса как бързо да е неутрализира вражеско съзвездие от спътници, подобно на Starlink?

Проучването е водено от екип от Северозападния институт за ядрени технологии на Китай (NINT) и Института за научноизследователска и развойна дейност към Народната освободителна армия.

Изследователите казаха, че техните открития се основават на данни, получени от високоточен компютърен модел, специално разработен за симулиране на ефектите от ядреното оръжие на различни височини в зависимост от мощността.

"Резултатите от симулацията предполагат, че бойна глава от 10 мегатона може да създаде сериозна заплаха за сателитите, ако детонира на височина от 80 км", пише SCMP. "Взривът може да превърне молекулите на въздуха в радиоактивни частици и да произведе облак с форма, подобна на обърната нагоре круша."

Екипът на NINT заключава, че облакът ще се разсее бързо, намалявайки риска за сателитите извън тези, уловени от първоначалните продукти на взрива.

Ядрените експлозии на голяма надморска височина имат потенциала да причинят разрушителни ЕМП ефекти, както е най-известно доказателство от повредата на електрическите системи в Хавай след ядрения тест на американската армия Starfish Prime в космоса над Тихия океан през 1962 г.

Ядреното антисателитно оръжие трябва да е съобразено с това.