Китай стартира тестово производство на хранителни протеини от въглища | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Китай стартира тестово производство на хранителни протеини от въглища
Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Китай стартира тестово производство на хранителни протеини от въглища

Изглежда, че скоро дребният шрифт върху опаковките на хранителните продукти ще трябва да се възприема още по-сериозно

| Редактор: Кристиан Антонов 17 5095

Въз основа на биотехнологиите, разработени в Китай, започна широкомащабно пилотно производство на хранителни протеини от обикновени въглища. Полученият протеин ще се използва като добавка към фуражите за животни. Днес Китай купува до 100 млн. тона соя за тази цел, което прави пазара му на храни уязвим. При успех протеинът от въглища ще намери приложение и в хранително-вкусовата промишленост и фармакологията.

Китай е богат на въглища, които обаче не са с най-добро качество. Голяма част от тези за електроцентралите например се закупуват от Австралия. В същото време това е огромна индустрия, която едновременно подпомага икономиката и вреди на околната среда. Би било изкушаващо въглищата да се използват за нещо по-полезно и по-малко вредно от простото им изгаряне. Например в Китай вече се произвежда етилов алкохол от въглища, който е необходим на химическата промишленост и на транспорта на биогорива. Производството на хранителни протеини, витамини и аминокиселини от въглища би издигнало въгледобивната промишленост на следващо ниво с още по-големи ползи за човечеството.

Микроорганизмите могат да помогнат за превръщането на въглищата в протеини. Това не става директно, а чрез разграждането на метанол, който от своя страна се получава при процеса на газификация на въглищата. Метанолът се смесва добре с вода и може да участва в химични реакции с минимално използване на специализирано ферментационно оборудване. Такива реакции са по-малко ефективни в газова среда.

Учени от Института по индустриална биотехнология в Тиендзин към Китайската академия на науките (CAS) под ръководството на професор Ву Син са разработили процес за ефективно производство на протеини от метанол. Те са изследвали около 20 000 щама дрожди от цял Китай и са изолирали най-обещаващия - Pichia pastoris. В последвалата работа изследователите модифицират гените на този щам, докато постигнат най-високо ниво на преобразуване на метанол в протеини. Посочва се, че генетично модифицираният щам на P. Pastoris произвежда 120 гр. клетъчно сухо тегло на 1 литър, което е еквивалентно на превръщането на 67,2 % от метанола в протеини. Това съответства на 92 % от теоретичната стойност, което е впечатляващо.

Работата по превръщането на метанол в протеин продължава от 80-те години на миналия век. Досега обаче не е имало достатъчно ефективна реакция, която да направи процеса икономически жизнеспособен. В бъдеще обработваемата земя може да бъде освободена за отглеждане на други продукти, а протеинът от въглища може да се произвежда при всякакви метеорологични условия през деня и нощта. Учените вече са започнали подготовка за широкомащабно производство на фуражен протеин от въглища в количества от няколко хиляди тона. Подробности не се съобщават, но изследователите са уверени, че протеинът от въглища ще намери широко приложение и като частичен заместител на рибното брашно, бобовите растения, аминокиселинните и минералните добавки, като въпросът може да не се ограничи само до животновъдството.

В САЩ е разрешено използването на протеин от метанол като фуражна добавка за отглеждане на сьомга във ферми. Той се произвежда от компания, наречена KnipBio, под името KnipBio Meal. Той има същите качества като рибното брашно. Китай не е първият, който тръгва по подобен път, но мащабите на производството на протеини от въглища обещават да бъдат огромни. Изглежда, че скоро дребният шрифт върху опаковките на хранителните продукти ще трябва да се възприема още по-сериозно.

Китай стартира тестово производство на хранителни протеини от въглища

Китай стартира тестово производство на хранителни протеини от въглища

Изглежда, че скоро дребният шрифт върху опаковките на хранителните продукти ще трябва да се възприема още по-сериозно

| Редактор : Кристиан Антонов 17 5095 Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Въз основа на биотехнологиите, разработени в Китай, започна широкомащабно пилотно производство на хранителни протеини от обикновени въглища. Полученият протеин ще се използва като добавка към фуражите за животни. Днес Китай купува до 100 млн. тона соя за тази цел, което прави пазара му на храни уязвим. При успех протеинът от въглища ще намери приложение и в хранително-вкусовата промишленост и фармакологията.

Китай е богат на въглища, които обаче не са с най-добро качество. Голяма част от тези за електроцентралите например се закупуват от Австралия. В същото време това е огромна индустрия, която едновременно подпомага икономиката и вреди на околната среда. Би било изкушаващо въглищата да се използват за нещо по-полезно и по-малко вредно от простото им изгаряне. Например в Китай вече се произвежда етилов алкохол от въглища, който е необходим на химическата промишленост и на транспорта на биогорива. Производството на хранителни протеини, витамини и аминокиселини от въглища би издигнало въгледобивната промишленост на следващо ниво с още по-големи ползи за човечеството.

Микроорганизмите могат да помогнат за превръщането на въглищата в протеини. Това не става директно, а чрез разграждането на метанол, който от своя страна се получава при процеса на газификация на въглищата. Метанолът се смесва добре с вода и може да участва в химични реакции с минимално използване на специализирано ферментационно оборудване. Такива реакции са по-малко ефективни в газова среда.

Учени от Института по индустриална биотехнология в Тиендзин към Китайската академия на науките (CAS) под ръководството на професор Ву Син са разработили процес за ефективно производство на протеини от метанол. Те са изследвали около 20 000 щама дрожди от цял Китай и са изолирали най-обещаващия - Pichia pastoris. В последвалата работа изследователите модифицират гените на този щам, докато постигнат най-високо ниво на преобразуване на метанол в протеини. Посочва се, че генетично модифицираният щам на P. Pastoris произвежда 120 гр. клетъчно сухо тегло на 1 литър, което е еквивалентно на превръщането на 67,2 % от метанола в протеини. Това съответства на 92 % от теоретичната стойност, което е впечатляващо.

Работата по превръщането на метанол в протеин продължава от 80-те години на миналия век. Досега обаче не е имало достатъчно ефективна реакция, която да направи процеса икономически жизнеспособен. В бъдеще обработваемата земя може да бъде освободена за отглеждане на други продукти, а протеинът от въглища може да се произвежда при всякакви метеорологични условия през деня и нощта. Учените вече са започнали подготовка за широкомащабно производство на фуражен протеин от въглища в количества от няколко хиляди тона. Подробности не се съобщават, но изследователите са уверени, че протеинът от въглища ще намери широко приложение и като частичен заместител на рибното брашно, бобовите растения, аминокиселинните и минералните добавки, като въпросът може да не се ограничи само до животновъдството.

В САЩ е разрешено използването на протеин от метанол като фуражна добавка за отглеждане на сьомга във ферми. Той се произвежда от компания, наречена KnipBio, под името KnipBio Meal. Той има същите качества като рибното брашно. Китай не е първият, който тръгва по подобен път, но мащабите на производството на протеини от въглища обещават да бъдат огромни. Изглежда, че скоро дребният шрифт върху опаковките на хранителните продукти ще трябва да се възприема още по-сериозно.