Китай е една стъпка по-близо до целта си да изпрати хора на Луната с ракета за многократна употреба преди 2030 г. Пекин се похвали с първия тест на новия си ракетен двигател YF-100N.

Двигателят използва за гориво керосин и течен кислород и може да издържи поне 10 полета.

Според статия, публикувана в китайското списание Manned Spaceflight през август, 21 двигателя YF-100N ще захранват китайската ракета носител от следващо поколение, Long March 5G.

Конфигурацията включва 7 двигателя на първата степен и 7 на всеки от двата ракетни ускорителя. Двата ускорителя и първата степен ще кацат на платформа в океана.

Long March 5G ще е най-мощната ракета за многократна употреба с подобна конфигурация, надминавайки Falcon Heavy на SpaceX, съобщават китайски медии.

Long March 5G ще е с височина 90 метра и ширина пет метра. Ракетата ще може да изпрати 27 тона в транслунна орбита.

Първият тестови полет е насрочен за 2027 година, като кацането на китайците на Луната трябва да стане преди края на десетилетието.

Пекин работи и по втора свръх-тежка ракета. Long March 9 ще бъде по-мощна от Saturn V на НАСА. Ракетата ще е с височина 110 метра и ширина 10,6 метра. Тя ще може да достави 150 тона в ниска околоземна орбита, 50 тона в лунна трансферна орбита или 35 тона в междинна орбита за Марс.

Китай обаче смята да постави икономиката си пред покоряването на Марс. Long March 9 ще се използва главно за изграждане на слънчеви електроцентрали в космоса. Те ще събират енергия от слънцето и ще я преобразуват в микровълнов лазер, който ще се излъчва към Земята и преобразува в електричество.