Държавният център по инженерни изследвания на космическото растениевъдство в Южнокитайския селскостопански университет в Гуанчжоу пристъпи към втори етап от експеримент със семена ориз, пребивавали на Луната с мисията "Чанъе-5", съобщи ТАСС.

След пътуването до естествения спътник на Земята и обратно зърната вече са покълнали, писа в."Чайна дейли". Целта на проекта е да се създадат растения с подобрени характеристики чрез слабо изменение в генома. Китай е една от малкото страни в света, които използват космически технологии при мутационната селекция.

"Мутациите са ключов процес в биологичната еволюция. Това е основа на селекцията и дейностите по създаване на нови видове", заяви зам-директорът на изследователския институт Го Тао.

Той уточни, че експериментът с ориза е осъществен за пръв път в условия на открития космос, и то при продължителен полет. Образците са изпитали въздействието на слънчевата активност и радиацията в пояса Ван Алън, добави той.

Според китайски експерти за продоволствената сигурност на страната в близките десет години ще е нужно увеличаване на добивите с около десет на сто. Смята се, че космическата селекция ще помогне за изпълнението на тази задача.