Пилотно проучване показа как контролиран от компютър мозъчен имплант може да подобри когнитивните функции с целеви електротимулации. Резултатите се доказват от опити с хора. В реално време имплантът усеща електрически биомаркери за когнитивни дефицити и реагира чрез стимулиране на специфични мозъчни региони, пише New Atlas.

Новото проучване, публикувано в списание Nature Biomedical Engineering, е кулминацията на годините на работа, насочена към частите на мозъка, отговорни за когнитивния контрол. Нарушенията на когнитивния контрол могат да бъдат открити при редица разстройства на психичното здраве, от депресия до обсесивно контролно разстройство (ОКР).

Алик Уидж от Медицинския факултет на Университета на Минесота казва, че невъзможността за лесно преминаване от един мисловен процес към друг е ключова характеристика на много психични заболявания.

"Примерът може да включва човек с депресия, който просто не може да се измъкне от "заседнала в главата му" негативна мисъл", казва Уидж. "Тъй като е толкова централно за психичните заболявания, намирането на начин за подобряването му може да бъде мощен нов начин за лечение на тези заболявания."

Изследователите разработват алгоритъм, който може да открива в реално време, кога мозъкът се бори със задачи за когнитивния контрол. Когато системата регистрира пропуски в когнитивния контрол, се осъществява пулсова електрическа стимулация към VCVS региони. Това бързо подобрява ефективността на когнитивния контрол.

Пилотното проучване, тестващо тази експериментална система, набира 12 субекта, подложени на мозъчна операция за епилепсия. Няколко от пациентите в проучването съобщават, че стимулацията лекува тревожността им. Тестовете обаче още не са приключили.

"Същата рамка може да се приложи и към други когнитивни или емоционални проблеми, например наблюдение и подобряване на ученето или емоционалната дисрегулация", заключават изследователите в новото проучване.