Изстрелването на космическия кораб "Старлайнър" на американската корпорация "Боинг" към Международната космическа станция (МКС) няма да се осъществи по-рано от средата на октомври, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Съобщението беше направено на вчерашна пресконференция от ръководителя на американската програма за МКС Джоел Монталбано.

"Това определено ще стане след стартирането на мисията "Луси", в рамките на която е планирано изучаване на седем астероида от Слънчевата система", каза Монталбано.

"Предвидено е "Луси" да стартира на 16 октомври, следователно изстрелването на "Старлайнър" ще бъде след това", поясни представителят на НАСА.

В петък от компания "Боинг" съобщиха, че корабът "Старлайнър" ще бъде отделен от ракетата-носител "Атлас V" и ще бъде върнат в хангара на космическия център "Кенеди" за отстраняване на неизправности на клапаните на двигателя. Във връзка с възникналия технически проблем беше решено изстрелването му да бъде отложено за неопределено време.

На 29 юли НАСА обяви, че стартът на космическия кораб "Старлайнър" към МКС се отлага за 30 юли. Тогава отлагането беше свързано с непланирано включване на двигателите на новия руския модул "Наука" след скачването му с орбиталната станция. Според последвал нов план "Старлайнър" трябваше да стартира на 3 август, но няколко часа преди изстрелването му от "Боинг" обявиха, че обмислят ново отлагане за 4 август. Този допълнителен прозорец също не беше използван заради необходимостта от извършване на допълнителни проверки на готовността на апарата.

Космическият кораб "Старлайнър" с тегло 13 тона е предназначен за седемчленен екипаж и автономен полет с продължителност 60 часа. За първи път корабът беше изстрелян към МКС на 20 декември 2019 г. в безпилотен режим. "Старлайнър" трябваше да се скачи с орбиталната станция на 22 декември, но заради технически проблеми не успя и се върна на Земята.