Създаването на новите поколения хиперзвукови оръжия на Русия и Китай и тяхното успешно тестване е ускорило желанието на Пентагона за създаване на ново поколение шпионски сателити.

Научете повече за китайското хиперзвуково оръжие >> >> >>

На първо време ще получи 2,9 милиарда долара за направата на 3 сонди до 2021 година. Те ще са от новото поколение на спътниците OPIR и ще могат много по-надеждно да проследяват и откриват пусковете на новите руски и китайски хиперзвукови ракети, предава SpaceNews.

Шпионските сателити на Lockheed Martin ще бъдат поставени на геостационарна орбита, като първото изстрелване ще бъде през 2023 година.

Корпорацията Northrop Grumman пък е избрана за разработката на два полярни шпионски сателити, които да идентифицират и проследяват изстрелванията на хиперзвуковите ракети, като от ВВС на САЩ не разкриват подробности относно този договор.

Заплаха за Щатите представлява новата руска ракета с ядрен двигател, която може да лети ниско над земната повърхност в продължение на дни и да атакува Америка от неочаквана южна посока.

Какво знаем за руската ракета с ядрен двигател >> >> >>

Заради Студената война и наличните тогава технологии американските радари и противоракетни установки са съсредоточени на север - именно през Северния полюс е най-краткият път за съветските или руски балистични ракети.