Повече подробности излязоха наяве относно програмата за боен самолет от шесто поколение на Обединеното кралство. BAE Systems, която ръководи работата по програмата, представи нови изображения на Tempest. Кадрите показват финалния вид на самолета.

Вижте как ще изглежда британския стелт от 6-о поколение >> >> >>

В сравнение с предишните концепции на самолета, новите кадри разкриват значителни модификации във форма на крилото.

BAE Systems, споделят, че е възможно да настъпят и други модификации в близко бъдеще, но програмата се придвижва все по-близо към своя първи полет. Очакванията са това да стане през 2027 година.

Какво знаем още за британския изтребител?

На първо място името на самолета търсен символизъм, защото британците са имали подобен самолет по време на Втората световна война, но името е свързано и с пиеса на Шекспир ("Бурята").

Управляващите в Лондон са инвестирали 2 милиарда паунда в началните разработки на самолета. Тези пари са предвидени да се изразходват до 2025 година, когато проектът ще получи нова "финансова инжекция".

Основната разлика между петото и шесто поколение изтребители ще се състои във възможността им да са безпилотни. Все още ще има кабина, така че самолетът да може да излита и в конфигурация с пилот, но много от мисиите ще са без човек в машината.

Друга новост е възможността за управление на "рояци" от бойни дронове. В тази си роля изтребителят ще е техният координационен център и мозък, който ще им дава указания какво да вършат.

Tempest ще заложи на комбинацията от мощен изкуствен интелект, подплатен с невронна мрежа и системи за дълбоко машинно учене.

От BAE Systems разкриват, че една от най-скъпите части в самолета ще е шлемът, който по-същество ще е със система за виртуална реалност. Голяма част от контролите и уредите ще са "виртуализирани".

Двигателите ще са два и ще са дело на Rolls-Royce. Те ще могат да бъдат еднакво ефективни на ниски и високи надморски височини.

Знае се, че Tempest ще бъде стелт самолет, който трябва да е с много ниска видимост за противниковите радари, но тук информацията е по-малко, спрямо тази за електрониката на самолета.

Според анализаторите Tempest ще може да носи ядрено оръжие, но може да разполага и с лазерно оръжие.