Компанията майка на Google, Alphabet, съобщи, че един от балоните Loon е прекарал 312 дни във въздуха, счупвайки предишния си рекорд за най-дълъг стратосферен полет от 223 дни.

Вижте как изглеждат балоните Loon >> >> >>

Балонът е стартирал от Пуерто Рико и се е насочил към Перу, където три месеца е предоставял тестова интернет услуга. След това е обиколил целия свят, преминавайки през южния Атлантически, Индийския и южната част на Тихия океан, преди да бъде прибран в Баха, Мексико - около 10 месеца и 135 000 мили по-късно.

От технологичната компания заявиха, че е постигнала голям успех чрез комбинация от дизайн и наука за материалите, производството и начина на летене на балоните. Екипът е провел "милиони симулирани полети, преди това", разкри техническият директор на Loon Салваторе Кандидо.

Компанията също така се е научика как да пълни балоните за около 45 минути и да ги предпазва от вятър за максимална защита.

Всичко това означава, че балоните Loon могат да стоят по-дълго във въздуха, намалявайки разходите за полет на час. Това също трябва да осигури по-последователна свързаност - особено ако балоните са разположени така, че да осигурят интернет услуга в отдалечени райони по света, както се надява Alphabet.