Корпорацията Майкрософт съобщи в публикация в блог, че е забелязала наличие на разрушителен зловреден софтуер (малуер) в системите на няколко украински правителствени агенции и организации, работещи в тясно взаимодействие с правителството в Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В четвъртък вечерта правителствени сайтове бяха подложени на масирана кибератака, при която на тях се появиха предупреждения към украинците "да се страхуват и да се подготвят за най-лошото". Някои от интернет страниците останаха недостъпни до петък сутринта, а Украйна започна разследване по случая.

Украйна вече обвини за атаката беларуска хакерска група.

Сред жертвите на зловредния софтуер са украински правителствени агенции, които изпълняват ключови функции в системата на изпълнителната власт и в областта на справянето с извънредни ситуации, заяви Майкрософт.

Засегната е и компания от сектора на информационните технологии, поддържаща сайтовете на клиенти в публичния и частния сектор, включително на правителствени агенции, чиито сайтове пострадаха при голямата кибератака тези дни. Майкрософт не разкри името на компанията.

Американският софтуерен гигант, който пръв засякъл зловредния софтуер в четвъртък, заяви, че при хакерските атаки не са използвани някакви слабости в продуктите и услугите на Майкрософт.

Ако бъде задействан от атакуващия, този зловреден софтуер, който е прикрит като рансъмуер (софтуер за изнудване с цел откуп), прави заразения компютър неизползваем, заяви Майкрософт и добави, че компанията ще продължи да работи заедно с представителите на сферата на киберсигурността за установяване и подпомагане на жертвите и мишените на атаката.

Кой е виновен за кибератаката

Вчера Ройтерс съобщи, че украинските власти подозират за атаката хакерска група, свързана с беларуското разузнаване, както и че тя е използвала зловреден софтуер, подобен на този, използван от група, свързана с руското разузнаване.

Серхий Демедюк, заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана заяви, че Украйна упреква групата UNC 1151 за кибератаката и че тя е прикритие за по-унищожителни задкулисни действия.

Демедюк каза, че същата група вече е извършвала кибератаки срещу Украйна, а също и срещу Литва, Латвия и Полша.

Групировката приличала по методите си на действие на хакерите от АРТ 29, които САЩ обвиниха в проникване в сървърите на Националния комитет на Демократическата партия през 2016 г.