Русия обяви, че по искане на САЩ е разбила хакерската група REvil, смятана за най-опасната група киберпрестъпници, извършващи кибератаки с цел откуп, предаде Франс прес.

Американският президент Джо Байдън и руският президент Владимир Путин заявиха на срещата си през юни, че искат да подобрят сътрудничеството между двете държави в борбата с киберпрестъпността.

Руската Федерална служба за сигурност заяви, че групата е била разбита в рамките на съвместна операция с руската полиция. Обиските, извършени по искане на американските власти, са засегнали 14 души на 25 адреса в пет руски региона, сред които Москва и Санкт Петербург. Били са конфискувани парични средства на стойност 426 милиона рубли (около 4,8 милиона евро) и 20 луксозни автомобила.

ФСС не уточни броя на арестуваните, но публикува видеозаписи на арести.

Членовете на групата "са разработили зловреден софтуер и са организирали и извършвали присвояване на средства от банковите сметки на чужди граждани", заяви ФСС.

В началото на юли миналата година тази група рускоговорящи хакери поеха отговорност за кибератаката с цел откуп срещу американското софтуерно предприятие "Касея". Тогава Джо Байдън поиска от Путин, в рамките на телефонен разговор, да вземе мерки срещу хакерската група.

В началото на ноември властите в Европа и САЩ заявиха, че са арестували седем хакери при операция срещу REvil и групата GandCrab.

Кибератаките с цел откуп са една все по-печеливша форма на престъпност, при която хакерите криптират данните на жертвите и след това искат да им се плати, за да върнат достъпа до тях. Според американското министерство на финансите само в САЩ през първото полугодие на миналата година са били платени откупи на стойност 590 милиона долара, припомня АФП.