Хакери са измамили Тод Крамър, собственик на художествената галерия Ross + Kramer Gallery, чрез фишинг схема. По този начин те са откраднали общо 15 NFT на стойност 2,2 милиона щ. долара, съобщава ArtNews.

Крадците вече са продали голяма част от взетото. Това включва четири изображения на отегчената маймуна (Bored Ape). Те са подобни на творбата, която наскоро си купи рапърът Еминем.

"Бях хакнат. Всичките ми маймуни изчезнаха", сподели Крамър във вече изтрита публикацията в Twitter на 30 декември. "Моля, помогнете ми".

Припомняме, че NFT (Non-Fungible Token) е концепция, базирана на блокчейн технологията, която позволява даден дигитален актив да бъде определен като уникален. Това може да бъде всякакво цифровизирано съдържание или информация.

И докато много привърженици на блокчейн технологията възхваляват достойнствата на нейната децентрализирана система, това в крайна сметка се превърна в неудобство за Крамър, който не можеше да се обърне към нито един законен орган, за да си върне своите NFT. За щастие, той получи помощ от платформата за търговия на NFT OpenSea. Екипът ѝ му помогна да се координира с купувачите на изображенията си и да получи обратно поне няколко от токените.

Уви, тези кражби вероятно ще стават все по-чести с нарастването на популярността на NFT. Ето защо хората, привлечени от това дигитално изкуство, трябва да бъдат добре запознати с възможните рискове, които носи една такава децентрализирана система.