САЩ приветстват операцията на руските служби за сигурност по разбиването на хакерската група REvil и задържането на нейни членове. Това съобщи високопоставен източник от администрацията във Вашингтон, според когото един от задържаните е отговорен за атаката срещу Колониалния тръбопровод в САЩ миналата пролет, предаде Ройтерс.

Кибератаката срещу тръбопровода през май доведе до масов недостиг на горива пф източното крайбрежие на САЩ. Тя бе извършена с криптиращия софтуер DarkSide, разработен от членове на REvil с цел изплащане на откуп в замяна на ключ за декриптиране.

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи вчера, че нейни агенти и полицаи да извършили обиски на 25 адреса, задържали са 14 човека и са иззели 426 млн. рубли, 600 хиляди долара, 500 хиляди евро, компютърно оборудване и 20 луксозни автомобила. Московски съд идентифицира двама от задържаните като Роман Муромски и Андрей Бессонов. Московски източници на Ройтерс казаха, че Муромски е уебдизайнер, който е разработил сайтовете за техни компании.