В днешно време QR кодове са почти навсякъде. Квадратните баркодове вече се използват при обяви за недвижими имоти, телевизионни реклами и публикации в социалните медии. Зеленият сертификат ги направи почти неизменна част от живота ни, но популярността на QR кодове има и тъмна страна.

Киберпрестъпници и хакери все повече ползват технологията, за да измамят своите жертви. Експертите по киберсигурност отчитат ръст в злоупотребите с QR кодове.

В общия случай измамниците създават свои собствени злонамерени QR кодове, предназначени да измамят неволните потребители да предадат своята банкова или лична информация.

След сканиране кодовете препращат към фалшиви сайтове, които изглеждат като копие на истинския си първообраз. Потребителят може да бъде директно пренасочен и към сайт за осъществяване на плащане. Друг вариант е след сканирането да се стартира тегленето на вирус.

Съветът на експертите е потребителите да не се доверяват лесно и да обръщат внимание на подателя, мейла му и адреса, в който има QR код. Ако той изглежда съмнителен, то сканирането му би нанесло единствено вреди.