McDonald's си партнира с технологичния гигант IBM за внедряване на технология за изкуствен интелект. Идеята е това да спомогне за автоматичното приемане на поръчките в лентите за шофиране пред обектите за бързо хранене. С тази промяна човешките служители на т. нар. драйв-тру постепенно ще бъдат заменени.

"IBM е идеалният партньор за McDonald"s, като се има предвид техният опит в изграждането на решения за обслужване на клиенти, задвижвани от изкуствен интелект", коментира главният изпълнителен директор на McDonald's Крис Кемпчински.

Припомняме, че през 2019 г. веригата ресторанти купи технологичен стартъп, наречен Apprente и го преименува на McD Tech Labs. Като част от партньорството, IBM ще придобие компанията. McDonald's вече тества технологията, разработена от Apprente, в няколко ресторанта в Чикаго това лято.

Тази новина показва, че тревожната тенденция за загубата на човешки работни места в полза на автоматизираните системи вече е в ход. Според Кемпчински обаче, хората всъщност показват готовност да помогнат на системата да заработи възможно най-ефективно.

Акциите на компанията поскъпнаха с два процента в сряда, след като веригата надмина оценките на Wall Street с печалбите си за третото тримесечие. McDonald's залага все повече на технологиите за стимулиране на продажбите, както вече се вижда от широкото внедряване на автоматизирани павилиони за приемане на поръчки.