Във Великобритания, Австралия и Нова Зеландия американският технологичен гигант Microsoft избягва да плаща данъци за милиарди долари благодарение на сложна схема, според проучване, публикувано днес и цитирано от Франс прес. Това са страни, в които американската компания има изгодни договори за обществени поръчки, предава БТА.

"В много случаи Microsoft не е плащал никакви данъци през последните години, прехвърляйки печалбите си в компании, регистрирани на Бермудските острови или в други данъчни убежища", се посочва в комюнике на Центъра за корпоративна данъчна отчетност и изследвания (Cictar), компания за проучвания с централа в Австралия.

"Microsoft се хвали, че предлага маржове на печалба от 30 на сто на акционерите си. Въпреки това във Великобритания и Нова Зеландия компанията оповестява печалба от едва 3-4 на сто", удивлява се Джейсън Уорд, анализатор в компанията, цитиран в комюникето.

"Не изглежда достоверно тези проспериращи пазари да отчитат такива слаби резултати", добави той, виждайки в тези данни "огромен предупредителен сигнал за избягване на данъци", което "лишава държавния сектор от толкова необходимите му приходи" въпреки "спечелените милиарди като доставчик на правителствата" на тези страни.

Според проучването Microsoft Global Finance, ирландски филиал, който има статута на данъчен резидент на Бермудските острови, е централизирал инвестиции на стойност над 100 милиарда долара въпреки оперативна печалба от 2,4 милиарда долара и не е платил никакъв данък през 2020 г.

Microsoft Singapore Holdings, друг пример, цитиран от Центъра за корпоративна данъчна отчетност и изследвания , е публикувал през 2020 г. приходи от дивиденти за 2020 г. от 22,4 милиарда долара, но е обявил данъчна тежест от едва 15 долара.

През последните пет години Microsoft е сключил договори за обществени поръчки на стойност от поне 3,3 милиарда долара във Великобритания, САЩ, Австралия и Канада, според данните от това проучване.

Компанията подчертава, че Microsoft е обект на разследване от данъчните служби в САЩ и други страни, най-вече в Австралия и, че "над 80 на сто от общите чуждестранни приходи на компанията минават през Пуерто Рико и Ирландия".

"През данъчните 2021 и 2022 г. нашите регионални чуждестранни оперативни центрове в Ирландия и Пуерто Рико, които се облагат с по-ниски данъчни ставки, отколкото в САЩ, са генерирали 82 на сто и 86 на сто от чуждестранните ни приходи преди облагане с данъци", обяви Microsoft в годишния си доклад за 2021 г.

След като авторите на доклада са се свързали с Microsoft, технологичната компания е уверила, че спазва "всички закони и местни разпоредби" в страните, в които извършва дейност.