Най-важната особеност на новия самолет е, че той ще може да изпълнява космически задачи. За тази цел той ще може да лети в най-горните слоеве на атмосферата, на самата граница с космоса.

Основната цел на самолета ще е да може да сваля новото поколение разузнавателни самолети, разработвани от САЩ. Тук става въпрос за Lockheed Martin SR-72, който ще бъде хиперзвуков безпилотник, можещ да лети с около 6000 км/ч на 25 км височина. Най-вероятно SR-72 ще може да се качва и на височина до 100 км.

МиГ-41 обаче ще бъде управляван от човек, височината на която ще оперира самолета може да е по-голяма, но скоростта му - по-малка. Тя обаче ще бъде компенсирана от неговото въоръжение.

"Новият самолет ще лети с около 4000 км/ч. Той ще може да се изкачва до най-горните слоеве на атмосферата(мезосферата) и ще има възможност да се трансформира в безпилотник", заявява пред ТАСС директорът на МиГ Илия Тарасенко.

Как може да изглежда МиГ-41 >> >> >>Мезосферата се намира над стратосферата на височина до около 100 километра. На горната ѝ граница атмосферното налягане е 200 пъти по-малко от това при морското равнище, а температурата там е около –80 °C.

Очаква се, че МиГ-41 ще има и стелт способности, но заради своята възможна безпилотност и космически способности, самолетът би могъл да се определи не за 5-то, а за 6-то поколение изтребител.

Тарасенко разкрива, че във високите слоеве на атмосферата, въздухът е малко, прахови и водни частици почти липсват, а тази среда е идеална за използването на лазерно оръжие.

Поради тази причина се спекулира, че МиГ-41 ще разполага и с лазер, способен да сваля ракети и други бързо движещи се обекти. Възможно е МиГ-41 да се използва и като антисателитно оръжие.

Ако проектът се развива нормално, първият полет ще е около 2025 година, а на въоръжение МиГ-41 би постъпил през 2030 г. Така той би заменил МиГ-31, който дебютира в ролята си на високоскоростен прехващач през 1975 година.


Как може да изглежда МиГ-31 >> >> >>