Военновъздушните сили на Съединените щати и НАСА разкриха новия си експериментален самолет от X-серията. Той е наречен Sustainable Flight Demonstrator и обозначен като X-66A. Изграждането му ще се извърши от Boeing.

Вижте как изглежда X-66A >> >> >>

X-66A е първият X-самолет, създаден специално, за да помогне на САЩ да постигнат целта за нулеви емисии на парникови газове от авиацията.

НАСА каза в прессъобщение, че X-66A може да предостави информация за ново поколение устойчиви самолети, които да се превърнат в гръбнакът на пътническия въздушен транспорт.

"В НАСА очите ни не са фокусирани само върху звездите, но и върху небето. Новият X-самолет е плод на водещите знания на НАСА в аеронавтиката, както и в областта на климата", каза в изявлението директорът на НАСА Бил Нелсън. "X-66A ще помогне за оформянето на бъдещето на авиацията. Нова ера, в която самолетите са по-екологични, по-чисти и по-тихи."

НАСА ще инвестира 425 милиона долара в проекта, а Boeing и неговите партньори ще допринесат с около 725 милиона долара. След 7 години трябва да бъде създаден работещ прототип. Той ще е с много дълги тънки крила, стабилизирани от диагонални подпори. Дизайн е наречен "Transonic Truss Braced Wing".

X-самолетите трябва да тестват нови дизайни и нови технологии, които могат да бъдат интегрирани в други самолети. Те обаче няма да имат серийни варианти и остават единствено на ниво единични бройки. Целта на X-66A е да покаже какъв е лимита в постигането на висока икономичност и екологичност при въздушния транспорт.

Очаква се X-66A да вдъхнови появата на нови бюджетни авиолайнери, които да бъдат произведени около средата на този век.

Интересът на Boeing от програмата е да завоюва водеща позиция в сегмента на бюджетните полети.