От година и половина орбиталният телескоп "Джеймс Уеб" изследва Вселената. Той се намира на повече от 1 милион километра от Земята. Голямата дистанция до скъпия телескоп е причината НАСА да изпрати към него спътник-помощник.

Космическата агенция на САЩ ще стартира мисия на стойност 8,5 милиона долара, наречена "Мониторинг на дейност от близки звезди с ултравиолетови изображения и спектроскопия" (MANTIS), която ще бъде проектирана и построена от изследователи от университета в Колорадо Боулдър.

Апаратът ще е с малки размери и ще работи в тандем с много по-големия "Джеймс Уеб". Целта е да се изследват по-детайлно близките до земята екзопланети и техните звезди, които най-често са червени джуджета.

Знае се, че много от близките екзопланети може да се намират в зоната, позволяваща наличието на течна вода. Те обаче са подложени на мощни лъчения и може да губят атмосферата си.

Планетите често отделят огромни количества екстремно ултравиолетово лъчение. То е следствие от ударните дози радиация от звездата-домакин и е знак, че може да губят атмосферата си. Но измерването на този взрив от радиация се оказа трудно и точно тук се намесва MANTIS.

"Искаме да разберем как този поток от ултравиолетова светлина, идващ от звездите, влияе върху атмосферата на планетите и дори върху тяхната обитаемост", каза главният изследовател Бриана Индал, също от Университета на Колорадо.