Американската космическа агенция НАСА предупреди компаниите Boeing и SpaceX, че космическите им кораби, съответно CST-100 StarLiner и Crew Dragon, имат недостатъци, които могат да повлияят на безопасността на полетите, съобщава "Ройтерс", като се позовава на доклад на НАСА и източници в американската космическа индустрия.

"В началото на февруари 2019 година, броени седмици преди тестовите полети на новите космически кораби, в тях са открити между 30 и 35 техически неизправности и дефекти. Резултатът за Boeing и SpaceX е сходен, а безопасността е поставена под въпрос", коментират от агенцията.

Вижте как изглеждат космическите кораби на SpaceX и Boeing >> >> >>

Според неофициални източници от НАСА, опасенията са причинени от термичната защита на кораба CST-100 StarLiner.

Що се отнася до Crew Dragon, специалистите на отдела са загрижени за технологията на презареждане на ракетата-носител на Falcon-9 в момент, когато екипажът вече е в кораба.

В допълнение, НАСА се съмнява в ефективността на парашутните системи на корабите на двете компании.

Както отбелязва Ройтерс, този брой нерешени проблеми заплашват американските планове за възобновяването на изпращането на астронавти на Международната космическа станция (МКС) тази година на американски кораби.

Първият старт на Crew Dragon без екипаж вече беше отложен от есента на 2018 г., за януари 2019 г., след това за февруари, а сега - за 2 март, поради необходимостта от допълнително тестване на оборудването.

Датите на първия безпилотен старт на CST-100 StarLiner също са изместени от март до април. Първите полети с екипажа на МКС са предвидени за SpaceX за юли, за Boeing за август. За сега, според изследванията на НАСА те все още са по-опасни от руската космическа капсула "Союз", чийто първи полет е извършен през 1967 година. Въпреки това, към днешна дата те са единствените, които отговарят на всички условия за безопасното транспортиране на хора към Международната космическа станция.

НАСА загуби способността си да доставя астронавти на МКС на своите кораби през 2011 г., след като пенсионира своите совалки, поради твърде висока цена и риск. Оттогава САЩ прибягва до услугите на "Роскосмос". Съответният договор между двете космически агенции приключва в края на 2019 г.