Американската космическа агенция НАСА обяви награди на стойност над 400 милиона щ. долара на три групи компании за проекти на частни космически станции. Надеждите са някой от тях да замени Международната космическа станция (МКС) до края на десетилетието, въпреки скептицизма от страна на генералния инспектор на агенцията.

Наградите ще позволят на печелившите компании да усъвършенстват дизайна на предложените от тях станции до 2025 година. Най-голямата от тях, в размер на 160 милиона щ. долара, отиде при екип, ръководен от Nanoracks. Той включва още компаниите Voyager Space и Lockheed Martin. Те споделиха своята концепция за космическа станция, наречена Starlab, която може да бъде готова най-рано през 2027 година.

Втората ще отиде при екип, ръководен от Blue Origin, за космическата станция Orbital Reef. Този проект включва Boeing, Redwire и Sierra Space, наред с други фирми и е оценен на 130 милиона долара.

Третият грант, на стойност 125,6 милиона долара, отиде при неразкрита досега концепция на Northrop Grumman. Смята се обаче, че тази станция ще използва опита на компанията по товарния космически кораб Cygnus.

НАСА е избрала трите концепции от общо 11 предложения, които е получила през август. Всички участници ще имат право да се състезават за втората фаза на програмата в средата на десетилетието, когато агенцията ще издава договори за сертифициране на търговски космически станции.