Специалистите от НАСА успяха да възстановят връзката със сондата "Вояджър-2", която беше прекъсната през месец март тази година, и проведоха сеанс с космическия апарат, съобщи пресслужбата на Лабораторията за ракетни двигатели на НАСА в град Пасадена.

Учените частично са възстановили работата на антената за далечна космическа връзка DSS43, установена в австралийския град Канбера.

Вижте най-бележитите снимки, направени от "Вояджър 2" >> >> >>

"Антената DSS43 представлява уникална система - на Земята съществуват само две подобни системи . Поради тази причина изключването ѝ за една година не беше най-доброто решение за Вояджър- 2 и оставалите мисии на НАСА. Така решихме да възобновим работата й, за да избегнем случайни повреди", заяви Филип Болдуин, ръководител на Програмата за космическа навигация и свръзки към НАСА.

Сондите "Вояджър-1" и "Вояджър-2" бяха изстреляни от НАСА през 70-те години на миналия век за изучаването на планетите-гиганти в покрайнините на Слънчевата система. За този период междупланетните станции събраха огромно количество информация за Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, като откриха и няколко нови луни в това неизследвано пространство.

Понастоящем сондата "Вояджър-1" представлява най-отдалеченият от Земята космически апарат, който е на 22,6 милиарда километра от нашата планета.

"Вояджър-2" се намира на 119 астрономически единици от Земята.Връзката с него беше преустановена през месец март заради капитален ремонт на антената DDSS43.