През последните години Nokia се трансформира няколко пъти, като в момента един от основните сегменти на финландския производител продължава да се занимава с производство на телекомуникационно оборудване. Компанията има голям напредък в разработването на 5G технологии и се готви за по-мащабния старт на новите мрежи, утвърждавайки се като основен играч с Huawei, ZTE и Ericsson.

За да подобри позициите си на динамичния 5G пазар, от компанията обявиха, че са сключили стратегическо партньорство с Intel. Благодарение на него Nokia се очаква да подобри производството си и по-специално това на чиповете Reefshark, с които ще може да произвежда по-качествени 5G решения. Целта на компанията е да разработи голяма мрежа от партньори, които да поддържат този вид модули.

Също така като част от партньорството ще бъдат интегрирани и Intel Xeon процесори в облачната инфраструктура на Nokia. Благодарение на партньорството компаниите ще обогатят и портфолиото си и се очаква да станат по-влиятелен фактор в предстоящото развитие на 5G технологията в световен мащаб.