Учен от Харвард предлагат вместо анкетьорите да звънят на реални хора, те да задават въпросите си на AI-симулации. Тъй като само малка част от хората вдигат телефоните си за политическо гласуване, това би направило предизборната социология по-прецизна.

От Центъра за демократично управление и иновации в Аш на Харвард смятат, че чатботовете са по-искрени от избирателите.

Както посочват експертите от Центъра за демократично управление и иновации, само 6% от хората са отговорили на призиви за политически социологически проучвания.

Според учените с времето AI ще стане по-точен и ще спре да халюцинира данни. По думите им изкуственият интелект "ще предвижда човешките реакции, а също и ще знае кога те ще бъдат най-грешни или несигурни".

В проучване, публикувано от Harvard Data Science Review, редакционните писатели Нейтън Сандърс и Брус Шнайер казаха, че когато задават типични анкетни въпроси на ChatGPT и го инструктират да отговаря от различни политически гледни точки, чатботът обикновено реагира по начина, по който хората биха в мнозинството от времето.

 

Единственият пропуск на ChatGPT, както обясниха изследователите, се случил, когато попитали чатбота, имитиращ либерален избирател, за американската подкрепа за Украйна срещу руската инвазия.

Както отбелязаха Сандърс и Шнайер, той оприличи тази подкрепа на военната намеса на САЩ в Ирак, защото "не знаеше как се е променила политиката" от 2021 г. насам, когато за последен път беше обучен големият езиков модел (LLM).

"Въпреки че проучванията с изкуствен интелект винаги ще имат ограничения в точността", пишат учените, "това ги прави подобни, а не различни от традиционните анкети".

И докато екипът изглежда обнадежден, че това е бъдещето на социологията, някои се тревожат, че навлизането на AI там може да доведе до възможни проблеми, включително спад в доверието към предизборните прогнози.