Миналата седмица Nvidia за кратко време стана най-голямата публична компания в света по отношение на капитализацията, но оттогава цената на акциите на емитента се понижаваше непрекъснато в продължение на три последователни търговски сесии, в резултат на което капитализацията на компанията спадна с повече от 450 млрд. долара, с което Nvidia падна на трето място в класацията.

Вчерашната търговия в САЩ се характеризираше със спад от 6,7 % в цената на акциите на Nvidia, което съответства на втория най-голям спад в рамките на една търговска сесия тази година. При цена от 118,11 щ. долара за акция пазарната капитализация на Nvidia възлиза на по-малко от 2,9 трилиона долара, а в сравнение с пика от миналата седмица разликата е повече от 450 млрд. щ. долара. Забележително е, че главният изпълнителен директор и основател на компанията Дженсън Хуанг продаде акции на Nvidia на обща стойност 95 млн. щ. долара в дните преди и след пика, но тези сделки бяха планирани още през март тази година.

Анализаторите възприемат настоящата корекция в цената на акциите на Nvidia по различни начини. Представителите на Stifel смятат, че динамиката на нарастване на котировките на тези ценни книжа може да се забави в бъдеще. Някои специалисти от фондовия пазар правят паралели с "dot-com бума" от началото на този век. През март 2000 г. акциите на Cisco се покачиха до такова ниво, че превърнаха компанията в най-скъпата в света по отношение на капитализацията. Последвалата криза на фондовия пазар обаче доведе до петкратен спад на стойността на акциите на Cisco в рамките на една година. Някои от експертите правят паралели между тази ситуация и настоящата динамика на цената на акциите на Nvidia.

Анализаторите на Jefferies са сред оптимистите. Те са убедени, че търсенето на продуктите на Nvidia продължава да расте и за следващите шест месеца тя е поискала от изпълнителите да увеличат производствените квоти за нейните нужди с 25%, тъй като възнамерява да пусне на пазара ускорители на изчислителната техника от поколение Blackwell. Разширяването на последния още през следващата година ще позволи на компанията да увеличи значително приходите си. Ако през настоящата година тя ще получи около 124 млрд. щ.долара, то през следващата ще може да разчита на 181 млрд. щ. долара приходи. От тази сума около 164,6 млрд. щ. долара ще дойдат именно от сървърния сегмент, като тази оценка е забележимо по-висока от консенсуса на анализаторите, които споменават сумата от 141,7 млрд. щ. долара. От сегашните 118 щ. долара акциите на Nvidia могат да увеличат стойността си до 150 долара за брой, според представители на Jefferies.