Една от идеите за развитието на модерни роботи е свързана със създаването на т. нар. електронна кожа. Проблемът е, че за да стане тя нещо реално и практично, трябва да бъде достатъчно тънка. А учени от Станфордския университет явно са достигнали до много важен пробив в това отношение.

Екипът е разработил нова технология, която произвежда транзистори с дължина под 100 нанометра. Това е няколко пъти по-тънко от предишната смятана за най-добра опция, отбелязват изследователите.

Откритието преодолява съществуващи отдавна проблеми при този тип технологии чрез използване на супертънък полупроводников филм (молибденов дисулфид), покрит със златни наноелектроди. По този начин се получава филм с дебелина само три атома, като се използва температура около 815 градуса по Целзий.

След като компонентите се охладят, екипът може да нанесе филма върху основата и да предприеме няколко допълнителни стъпки за производство, за да създаде цяла структура с дебелина около пет микрона или една десета от тази на човешкия косъм.

Технологията обаче тепърва предстои да се развива. Изследователите искат да усъвършенстват така създадените гъвкавите материали и да включат модули за безжична връзка, които да осигуряват комуникация без наличието на отделен хардуер.