Учени създадоха нова технология, която би могла да излече значителни количества кислород и водород от солената вода на Марс. Разработката е дело на екип от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Новият процес по електролиза може дори да подобри подобни системи на Земята, смятат специалистите.

"Нашият марсиански солен електролизатор коренно променя логистичния анализ на мисиите до Марс и извън него", коментира Виджай Рамани, професор по химическо инженерство във Вашингтонския университет и съавтор на статията, публикувана тази седмица в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

По думите му, тази технология е също толкова полезна и на нашата планета, защото би могла да превърне океаните в наистина жизнеспособен източник на кислород и гориво."

А още по-любопитно е, че примесите, срещани в марсианската вода, могат да помогнат на учените. Те предотвратяват замръзването на водата, а също така подобряват работата на новата система за електролиза, като намаляват електрическото съпротивление.

Екипът планира да внедри системата за производство на водород и кислород от мръсна солена вода скоро и на Земята. Кислородът от такава система може да бъде от полза например за подводници или други дълбоководни съдове за проучване на океаните.