Силно парализиран човек е успял да комуникира, използвайки нова brain-computer interface технология. Тя преобразува сигналите от мозъка му към гласовия му тракт директно в думи, които се появяват върху екран.

Разработката е на изследователи от Университета в Сан Франциско. Тя представлява по-естествен начин за комуникация на хора със загуба на реч спрямо други методи, които сме виждали досега.

До този момент невропротезната технология позволяваше на парализирани потребители да въвеждат само по една буква - процес, който може да бъде бавен и трудоемък. Новата система използва имплант, който се поставя директно върху частта от мозъка, посветена на речта. По този начин човек може психически да активира мозъчните модели, които обикновено би използвал, за да изрече дадена дума. Така системата може да изпише на екрана цялата дума, а не само единични букви.

Според учените, системата успява да декодира говора на парализирани хора с до 18 думи в минута и с до 93% точност. Това може да не звучи много в сравнение с възможните 200 думи в минута при нормална реч, но е много по-добро от всичко, което е постигано от света на науката в това отношение.

Екипът посочва, че успешните изпитания на технологията са доказателство за принципа на този нов тип "речева невропротеза". Сега специалистите планират да разширят нейните възможности, като работят за увеличаване на броя на думите в речника и подобряване на скоростта на говорене.