Службата на главния инспектор на НАСА (OIG) публикува окончателния одит на усилията на агенцията да построи Mobile Launcher 2 (ML-2). По същество това е масивна кула на ракетната площадка, от която ще стартират мисиите с екипаж към Луната. Одитът обаче разкрива някои наистина стряскащи неща.

Вижте снимки от ракетната площадка с лунната ракета SLS >> >> >>

Договорът на НАСА със строителя на кулата Bechtel е абсолютна катастрофа. Агенцията харчи "приблизително 1 милиард долара или над 2,5 пъти повече от първоначално планираното".

Изграждането и монтирането на кулата обаче също "ще отнеме поне 2,5 години повече от първоначално планираното".

Това означава, че Артемида IV, първата мисия с екипаж към Луната, може да стартира най-рано в края на 2028 г., пишат одиторите.

По план това трябваше да стане през 2024 година, но забавянията с ракетата SLS отложиха датата за 2026 г. Сега агенцията се сблъсква с ново 2-годишно забавяне.

Това е доста сериозна неуспех, особено като се има предвид, че според оригиналния договор ML-2 е трябвало да готов и монтиран през 2023 г.

Първият Mobile Launcher на НАСА е проектиран по такъв начин, че не позволява стартирането на тези конфигурации и няма да се окаже много полезен за изстрелвания с екипаж.

От него не могат да излитат пилотирани мисии към Луната. Така цялата програма зависи в крайна сметка от построяването на Mobile Launcher 2.

Одиторът изнася и още по-стряскащата информация - НАСА е възложила проекта на компанията Bechtel и не е потърсила алтернатива, въпреки изключително лошото представяне на фирмата.

Учените се притесняват, че отлагането на пилотираната мисия към Луната за края на 2028 година може да не е последното. Това от своя страна би забавило и проекта за изпращане на хора към Марс с поне няколко години.