Въпреки факта, че огнехвъргачката на Илон Мъск е иронично наречена "Не-огнехвъргачка" ("Not-a-flamethrower"), полицията по целия свят не е съгласна с това. TechCrunch публикува подробен репортаж за правните предизвикателства, пред които са изправени собствениците на устройството, предава technews.bg.

През 2018 г. Илон Мъск пусна на пазара 20 хиляди огнехвъргачки "Not a Flamethrower" под марката на неговата Boring Company. Необичайните устройства бяха разпродадени почти веднага.

Според TechCrunch, някои собственици на огнехвъргачки са решили да ги вземат със себе си в чужбина. Но подобно устройство, бълващо огън, няма как да не се стори опасно на полицията.

Така през лятото на 2018 г. гражданин на САЩ на име Макс Крадок бе арестуван в пристанищния град Олбия в Сардиния, Италия, след опит да се качи на частен парти автобус с огнехвъргачки в ръка. Шофьорът на автобуса приел устройството за огнестрелно оръжие и се обадил в полицията.

Мъжът прекара една седмица в арест. Грозеше го присъда от 10 години затвор, тъй като в Италия притежаването на огнехвъргачка е незаконно. По време на процеса адвокатът на Крадок е коментирал пред разследващите, че "...това не е оръжие. Това е играчка, която [в САЩ] продават на децата".

За негово щастие мъжът е оправдан и изпратен с първия самолет обратно в САЩ. Но не само той има ядове заради детската си играчка. Общо над 1000 огнехвъргачки са били иззети от служители на митниците и местната полиция в различни страни. Много собственици са били санкционирани за притежание на оръжие.

Устройството на Мъск получи името "Не-огнехвъргачка" точно заради проблемите с митническите служби. Всъщност джаджата работи на принципа на газова горелка и е малко вероятно да бъде използвана като оръжие.