Базираната в Лондон сателитна компания OneWeb поднови изстрелванията на своята сателитна мрежа за глобален интернет. Това стана с извеждането на 36 апарата от индийската космическа агенция ISRO. Досега стартовете се извършваха от Роскосмос с ракетите "Союз", но войната в Украйна отказа британската компания от общия й бизнес с Москва, пише Би Би Си. Сателитите бяха изведени с ракета GSLV от остров Шрихарикота в Индия.

Вижте как изглежда индийската ракета GSLV >> >> >>

Усилията на OneWeb да разгърне своята телекомуникационна мрежа бяха спрени от март, когато беше принудена да спре използването на руските ракети Союз. Полетът в неделя увеличава броя на сателитите в орбита над Земята до 462. Това е повече от 70% от общите нужди на OneWeb, за да постигне световно покритие със своята констелация от първо поколение.

Фирмата, част от която е собственост на британското правителство, очаква да завърши пускането в средата на следващата година.

GSLV е най-мощната индийска ракета. Най-способният й вариант може да извежда 6 000 кг на ниска околоземна орбита и 2 500 на геостационарна. Тя работи с комбинация от горива, като страничните бустери са с токсичния асиметричен диметилхидразин, първата степен е твърдогоривна, втората отново е с диметилхидразин, а третата с течен кислород и водород. Един старт струва около 47 милиона долара.

За сравнение руската "Союз" има малка преднина в параметрите и цената, но характеристиките са достатъчно подобни, за да задоволят нуждите на OneWeb.