Една от общите черти между трите най-големи производители на смартфони (Samsung, Apple и Huawei) е, че имат разработени собствени мобилни чипсети. Друг производител, който изглежда има интереси в тази насока, е Oppo, като по данни на Nikkei Asia Review компанията засилва усилията си за разработка на собствена платформа, предава Mobile Bulgaria.

Според запознати източници китайците наемат множество кадри от бранша, а сред тях са и високопоставени служители от MediaTek, както и инженери от втория по големина разработчик на чипове в Китай - Ziguang Zhanrui. Дори бившият главен изпълнителен директор на MediaTek Джефри Жу се е присъединил към компанията. Очаква се друг високопоставен кадър на тайванците, който работи върху 5G чипсетите, също скоро да премине към Oppo.

Oppo възнамерява да изгради екип в Шанхай, а сред другите служители, които иска да привлече в екипа си, са такива от Huawei и Qualcomm. Според анализатори ще са необходими огромни инвестиции и години за постигане на значителни резултати в тази сфера, така че пред Oppo предстои дълъг път.