Учените от НАСА се надяват, че ще получат кадри от повърхността на Марс скоро след кацането на марсохода "Пърсивиърънс" на повърхността на Червената планета в четвъртък, съобщи сайтът на американското космическо ведомство.

"Ако в четвъртък всичко премине по план, възможно е да получим панорамни снимки , направени от камерите за избягване на опасности. Кадрите могат да бъдат предадени още с първата емисия данни, които ще получим на Земята", заяви специалистът Джим Бел.

Той поясни, че по-късно ще бъдат включени и други камери, монтирани на апарата. Получените с тяхна помощ изображения могат да бъдат представени доста бързо, още на 20 или 21 февруари.

Заместник-ръководителката на проекта Дженифър Трослър заяви от своя страна, че ако всичко върви нормално, ще можем да видим първите снимки още в края на деня на кацането.

На марсохода "Пърсивиърънс" са монтирани общо 23 различни камери, два микрофона и други научни прибори. С помощта на микрофоните ще бъде записан звукът при кацането на роувъра. Ще бъде записан и анализиран звукът по време на пробиването на марсианския грунт за вземането на проби. По този начин може да се установи твърдостта на пробития материал.