От Еверест до Марианската падина - микропластмасите са навсякъде, дори високо в земната атмосферна, където благодарение на ветровете изминават огромни разстояния, установи изследване, цитирано от АФП и в."Гардиън".

Микропластмасите са дребни фрагменти, под пет милиметра, от пластмаси от опаковки, облекло, превозни средства и други източници. Засичани са на сушата, в световния океан и във въздуха.

Учени от френския Национален център за научни изследвания са анализирали въздуха на височина 2877 метра над морското равнище при обсерватория Пик дьо Миди във Френските Пиренеи, известна като "чиста станция" заради ограниченото външно влияние върху местния климат и околна среда.

Изследователите анализирали 10 000 куб. метра въздух седмично в периода юни-октомври 2017 г. и установили, че всички проби съдържат микропластмаси.

С помощта на метеорологични данни те са изчислили траекториите на различни въздушни маси в периодите преди вземането на проби и са открили източници на замърсяване чак от Северна Африка и Северна Америка.

Ръководителят на изследването Стив Алън от университета "Далхаузи" в Канада каза за АФП, че частиците са се придвижили на такива големи разстояния, защото е било възможно да се издигнат на голяма височина. "Щом стигнат тропосферата, сякаш вече са на високоскорстна магистрала", обясни той.

Изследването посочва източници на микропластмаси и в Средиземно море и Атлантическия океан.