Lenovo Group, която е най-големия производител на компютри в света, отчете по-добри от очакваното финансови резултати за тримесечието, които се възползват от новата тенденция за отдалечена работа като следствие от пандемията.

Китайският гигант регистрира нови рекорди по отношение на приходите, печалбата преди облагане с данъци и нетната печалба, а за първи път от 6 тримесечия насам трите основни подразделения на Lenovo отчитат годишен ръст.

Нетната печалба на компанията за периода се е увеличила с 53% до 310 милиона долара, а приходите са нараснали със 7% до 14.5 милиарда долара. Дистанционната работа и обучение са помогнали за ръст в търсенето на компютри и таблети и приходите от тях са се увеличили с 8% до 11.5 милиарда долара.

Подразделението за мобилни устройства, което включва телефоните с марката Motorola, регистрира 39% повече приходи спрямо предходното тримесечие, а освен това те са с 0.6% повече и на годишна база. Загубата се свива с 28 милиона долара спрямо предходното тримесечие.

Компанията посочва, че ръст в основните пазари на Южна и Северна Америка за заздравил позициите й там, в същото време се отчита и ускорено подобрение в Европа и Азия. През тримесечието Lenovo пусна сгъваемия модел razr 5G, както и своя първи геймърски телефон с бранда Legion.

Бизнесът с продукти за центрове за данни също регистрира ръст на приходите на годишна база - с 11% до 1.48 милиарда долара, а освен това е с подобрена доходност. При облачните решения увеличението на приходите е с 34%, а освен това и други отдели са отчели двуцифрен ръст. Подобна е ситуацията и при смарт IoT решенията (36%), смарт инфраструктурата (21%) и Smart Verticals (72%).