Madsen-Rasmussen M1896 е първата военна самозарядна или полуавтоматична карабина в света. Тя е дело на артилерийският офицер от датската армия Вилхелм Мадсен и интендантът на военния завод в Копенхаген - Джулиус Расмусен.

През 1883 година те започват да конструират пушка, която се зарежда сама, увеличавайки драстично броят на възможните изстрели в минута. През 1887 година датската армия прави поръчка на все още неготовата пушка, защото първият прототип се появява чак през 1888 г.

Madsen-Rasmussen M1896 имала скорострелност от 45 изстрела в минута, точността била лоша - заради големия откат, пълнителят бил отгоре, което затруднявало видимостта, а проблемите на пушката не свършвали до тук.

Самозарядният и механизъм бил сложен, а разглобяването за почистване на пушката можело да стане единствено чрез инструменти, каквито войниците в битка едва ли биха имали. Войниците въоръжени с пушката пък нямало как да разберат дали тя е заредена или не.

Въпреки, че датската армия отсъдила, че пушката е по-слаба по всички показатели от наличните тогава винтовки, то генералите и офицерите видели перспективата в самозарядната технология. Поради този факт, те поръчали над 300 броя от карабината.

Макар цялата поръчка да не била изпълнена, то парите позволили на находчивите датчани да създадат първата лека картечница в света - картечницата Мадсен.

Вижте как изглежда първата самозарядна пушка и лека картечница в света >> >> >>

Разработката и започнала в самия край на 19 век, а през 1902 година картечницата се появила на бял свят. Поразително е, че над 100 години след появата ѝ има страни, в които картечницата все още е на въоръжение - Бразилия е най-същественият пример в случая, като полицейските сили на страната са използвали активно картечницата Мадсен до 2008 година.

Заради големият интерес оръжието е създадено в цели 12 калибъра, но характеристиките му остават непроменени - теглото е 9.07 килограма, скорострелността е от 450 изстрела в минута, а началната скорост на куршума е около 870 метра в секунда.

Пълнителите се сменят, което е било голяма новост за първите години на 20 век. Макар механизмът на работа да е малко опростен, то той си остава сложен за поддръжка, защото картечницата е директна еволюция на самозарядната винтовка Мадсен.

Така иновативният подход на малката датска армия и прозорливият поглед към новите технологии, позволяват на страната да се превърне в първата, приела на въоръжение и самозарядна пушка и лека картечница, от които в последствие е успяла да натрупа голям капитал, защото картечницата Мадсен е продадена на 34 страни по света, включително и на България.