Петте най-големи американски технологични компании загубиха 321.6 млрд. долара от стойността си заради срива на борсите. Най-силно пострада Apple, чийто акции се сринаха със 7.9%, съобщава CNBC.

Microsoft, Facebook и Amazon също загубиха по над 6% всяка. Акциите на Amazon поевтиняха с 5.3%. Това се отрази и на цялостния пазар, като S&P500 и Dow имаха най-лошия си търговски ден от началото на финансовата криза през 2008 г. насам.

Причина за срива на борсите е епидемията от коронавируса и съвпадналата по същото време сриваща се цена на петрола заради провала на преговорите на OPEC.

Други ИТ компании и автомобилни прозводители също пострадаха от срива на борсите. Най-големият срив е за DXC - 18%, следван от Western Digital - 13%. Tesla, която не е участник в този индекс, загуби 14% от стойността си.

Ситуацията остава сложна за ИТ компаниите, които са сериозно повлияни от епидемията. Те вече масово отменят събития и конференции, затварят временно и офиси и молят служителите си да работят от вкъщи, където това е възможно и наложително. Ограничават и пътуванията до рисковите райони, като всичко това влияе сериозно на работата им.