Полетите ще се осъществят в 14:25 и 14:39 българско време, като първа ще полети ракетата Ariane 5 от френския космодрум край гр. Куру, намиращ се във Френска Гвиана, Южна Америка.

Вижте как изглеждат Ariane 5 и Falcon 9 >> >> >>

Мисията на Ariane 5 е да изстреля 4 сателита Galileo, които са поръчани от Европейския съюз. Чрез тези сателити Европа ще изгради своята независима глобална система за позициониране - по примера на американската GPS и руската ГЛОНАСС. Това ще бъде и 99-ият полет на ракетата Ariane 5, която дебютира през 1996 г. и която ще бъде пенсионирана през 2022 г.

Само 15 минути след Ariane 5 ще полети и ракетата на SpaceX - Falcon 9. Тя ще бъде изстреляна от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния. Целта на мисията е да бъдат изпратени 10 сателита Iridium NEXT на полярна орбита - 625 км над земната повърхност. Тези сателити са комуникационни, като покритието над полярните региони на Земята е слабо, а американците явно искат да подобрят комуникацията в тези региони, очертаващи се като доста стратегически заради големите си природни богатства.

За разлика от Ariana 5, която е за еднократна употреба, SpaceX ще се опита не само да приземи първата степен на Falcon 9, но и да улови в мрежи върха на ракетата, който ще може да бъде използван отново.