Работници почистват потъналия в прах космически кораб "Аполо 16" в навечерието на петдесетата годишнина от полета му до Луната, предаде Асошиейтед прес.

Капсулата е в музея на американския Космически и ракетен център в Хънтсвил, Алабама.

Пандемията от Ковид-19 наруши обичайното почистване на космическия кораб и сега служителите на музея отстраняват натрупалите се прах, паяжини покрай него.

Персоналът го подготвя за отбелязването на петдесетата годишнина от полета на "Аполо 16" до Луната, осъществен на 16 април 1972 г.

С микрофибърни кърпи, четки, дълги прахоулавящи пръчки и прахосмукачки служители на музея са почистили 6,5-тонната капсулата, чиято височина е почти 3,5 метра. Избърсан е също стъкленият й корпус, разположен под масивна ракета "Сатурн V".

Освен че наблюдава почистването, кураторът-консултант Ед Стюарт учи музейния персонал как да поддържа капсулата, която е взета по наем от института "Смитсониън" и е изложена в "ракетния град" Хънтсвил през 70-те години на миналия век. Според него корабът е в много добро състояние.

Апаратът, който по време на полета е наричан "Каспър", е наклонен, така че посетителите да могат да погледнат вътре през отворения люк и да видят контролните табла и седалките с метална рамка, използвани от астронавтите Кен Матингли, Джон Йънг и Чарли Дюк за пътуването им до Луната и обратно.

Дюк, който излезе на лунната повърхност заедно с Йънг, докато Матингли пилотира капсулата, се очаква да присъства на тържеството по случай 50-та годишнината от полета до Луната.