Уредите за сканиране на температурата може и да не са най-добрия начин да се открият хора, заразени от новия коронавирус. Те обаче все пак увеличават шансовете за това и съвсем логично през последните седмици се появяват на все повече публични места - по летища, авто и ЖП гари, учреждения, търговски центрове и др. А една китайска компания е намерила начин да разшири тази практика и много отвъд тези точки.

Тя се нарича KC Wearable и е разработила интелигентни полицейски шлемове, способни да сканират температурата на хората наоколо. Това ще позволи на служителите на реда да правят такива проверки навсякъде и на всеки гражданин, когото изберат.

Шлемовете разполагат с вграден Augmented Reality екран, който може да представя данните за гражданите, стоящи отпред и дори да разпознава лицата им, използвайки софтуер за идентификация.

Над 1000 китайски полицаи вече са оборудвани с такива каски. Голям брой от тях са закупени и от органите на реда в редица държави - от Италия, до Дубай. Не е ясно обаче дали навсякъде полицията ще се възползва от всички функционалности за идентификация, някои от които могат да се окажат незаконни в ЕС.