Полицията в Израел скоро може да разполага със собствени автономни дронове, които ще летят до места, на които се засичат изстрели. Това съобщава американската компания ShotSpotter, която участва в проекта.

Тя използва акустични сензори за откриване на изстрели и сигнализиране на полицията. Сега тя обединява усилията си с компания, наречена Airobotics, за създаване на дронове, които реагират на подобни сигнали. "Airobotics вярва, че интегрирането с лидерa в локализирането на изстрели ShotSpotter ще осигури по-добро технологично решение за справяне с престъпленията с огнестрелни оръжия в Израел" - коментира Меир Клинър, главен изпълнителен директор на Airobotics.

Концепцията има и своите критици, които твърдят, че полицията не може да докаже, че ShotSpotter наистина намалява насилието с оръжие. Те дават за пример американския град Денвър, където сигналите са се увеличили с близо 25% през 2021 г. в сравнение с миналата година, но арестите са се увеличили само с 2 процента.

Технологията е внедрена в повече от 100 града по целия свят и Денвър не е единственият, който съобщава за проблеми с нея. Тя може да спаси човешки животи и да направи работата на полицията по-безопасна, но само ако действително работи.