Видео с шефа на Facebook Марк Зукърбърг е било публикувано в Instagram. В него основателят на най-голямата социална мрежа заявява: "Представете си следното: един човек, с пълен контрол над откраднатите данни на милиарди хора - всичките им тайни, техния живот, бъдещето им". Макар видеото да изглежда реалистично, има един проблем - то е фалшиво.

Израелска фирма е използвала изкуствен интелект и технология позната като дълбок фалшификат (deep fake), за да манипулира реални кадри от видеообръщение на милиардера от 2017 година.

С помощта на технологията изражението на лицето се променя и то изговаря думи, които никога не са били казани.

От израелския стартъп Canny AI са публикували и по-рано видео със световни лидери, които са манипулирани. Така например Обама повтаря своя реч от времената на студентските си години, а Тръмп и Тереза Мей пият песен на "Бийтълс".

"Хората трябва да знаят, че създаването на подобни реалистични фалшиви видеа е възможно", заявява Бен-Ами, един от съоснователите на Canny AI.

От Instagram обаче са изтрили видеото със Зукърбърг. Според анализаторите те са премахнали клипчето значително по-бързо, отколкото реагират в сходни случаи.